5 grøssende Excel skrekkhistorier

Excel er i dag et av de mest brukte verktøyene for rapportering, budsjettering og analyse for mange bedrifter. Men med statiske regneark, i tillegg til menneskelige feil, finnes det en del ulemper iblant. I anledning av at det er Halloween, deler vi fem skrekkhistorier om de verste regneark-feilene som er begått gjennom tidene.

1. Kodak – to nuller for mange

I 2005 ble Kodak pålagt å omregne økonomiske resultater for to kvartaler med henholdsvis 2 millioner dollar og 13 millioner dollar. Grunnen til dette var at en ansatt hadde lagt til 2 ekstra nuller på posten for pensjon og andre ansattytelser til en annen kollega, som resulterte i en overvurdering av 11 millioner dollar i sluttvederlag.

Selskapets aksjer falt dramatisk da dette ble offentliggjort. For å strø ekstra salt i såret, skjedde denne regneark-feilen også i en tid der selskapet tapte mer enn 100 millioner dollar i kvartalet.

2. JPMorgan Chase – Klipp-og-lim feil

Dette eksemplet viser et veldig klassisk og enkel klipp-og-lim feil i Excel. Selskapet brukte Excel for å lage «Value-at-risk» modeller, og en regnskapsmedarbeider klarte å kopiere og lime inn feil informasjon fra et regneark til et annet. Formlene bak cellene ble ikke justert til riktig kalkulering, noe som gjorde at det ble feilberegninger av deres kredittportefølje. Ingen andre i selskapet dobbeltsjekket eller testet om beregningene var riktige.
Dette resulterte i et tap på 6.5 milliarder dollar i 2012, som er et av de største tapene JPMorgan Chase har opplevd i sin historie.

3. Emerson Electric Co. – Glemte en kostnadscelle

Emerson Electric Co er et av de største teknologi- og ingeniør selskapene i verden. I en anbudsrunde estimerte de feil for totale kostnader for en kontrakt de ville vinne. De hadde glemt å legge til cellen for elektriske kostnader i regnearket, som gjorde at de tapte 3.7 millioner dollar.

4. London Olympics – 20,000 istedenfor 10,000

Da en ansatt i den Olympiske komiteen i London ved et uhell skrev inn 20,000 billetter istedenfor 10,000 billetter, endte de opp med å selge billetter til 10,000 seter de ikke hadde. Dette resulterte i at de måtte oppgradere og kompensere alle 10,000 billettholdere til andre arrangementer de stod for – med tap.

5. Barclays Capital – Skjulte celler

Da Lehman Brothers gikk konkurs i 2008, kjøpte Barclay Capital noen av selskapets eiendeler, inkludert 179 kontrakter som de ikke ønsket med i kjøpet. Cellene com inneholdt de uønskede kontraktene lå skjult (ikke slettet) i et regneark med nesten 1000 rader og 24 000 celler. Da regnearket ble eksportert til PDF for å bli publisert på konkursboets nettsider, dukket disse skjulte cellene opp. Barclay Capital endte opp med et uopplyst tap på grunn av denne feilen.

Ikke bli en skrekkhistorie!

Mange selskaper i dag sliter med å samle riktige regnskapstall i rapporteringsprosessene sine, og det er vanskelig å unngå slike feil når data må registreres manuelt.

Det er mange måter å unngå slike feil. Se hvordan du kan flytte dine rapporteringsrutiner til skyen her.

Kilder: https://blogs.oracle.com/smb/10-of-the-costliest-spreadsheet-boo-boos-in-history

 

Del gjerne:

Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on email

Følg oss

RELATERT

Hvordan kan vi forbedre rapportering for din bedrift?

Få en gratis demo av OneStop Reporting
Bestill en demo

Kontakt OneStop Reporting

For å justere tekststørrelsen, hold CTRL-knappen nede (for Windows-brukere) eller CMD-knappen (for Mac-brukere) mens du klikker pluss (+)-knappen for å forstørre nettsiden og innholdet.