Hva er fordelene med skybasert databehandling?

Denne artikkelen fokuserer på fordelene ved å bruke skybaserte applikasjoner. Å velge riktig strategi for implementering av nye applikasjoner kan virke vanskelig. Mange organisasjoner i dag har vedtatt en «sky-først»-strategi ved valg av nye applikasjoner, men hva er fornuftig for akkurat din bedrift?

  • Fungerer «sky-først» i alle tilfeller, for alle mine applikasjoner? 
  • Hva er sikkerhets- og infrastrukturhensynet man står overfor når man bestemmer seg for hvordan man implementerer et nytt system eller applikasjon?

Svarene på disse spørsmålene bidrar til å velge en riktig strategi for fremtidig implementering av applikasjoner og din organisasjons utvikling i skyens æra.

Hva er «skyen»?

Hva er «skyen» og hvordan flytter du organisasjonen din til skyen? Enkelt sagt, kan du oversette «skyen» til en online-tjeneste fra en spesialisert ekspertorganisasjon. Produktet eller tjenesten er geografisk uavhengig og leveres vanligvis som en leid tjeneste til sluttbrukere. I tillegg må den være motstandsdyktig mot infrastruktur- og applikasjonsfeil.

Selv om denne definisjonen kan virke enkel, vil definisjonene på de viktigste aspektene ved skybaserte tjenester bidra til å fastslå hvilken implementeringsstrategi som passer best for din forretningsmodell. «Skyen» representerer et stadig skiftende økosystem for tjenester og tjenesteleverandører.

Hovedfordelen ved skybaserte løsninger er fleksibiliteten de gir. Skybaserte applikasjoner lar enkeltbedrifter endre måten de produserer, utvikler og organiserer seg. Mens bruken av skyen vil variere mellom bransjer, påvirker det alltid bedriftene betraktelig.

Hvordan kan skybaserte applikasjoner hjelpe din bedrift?

Svaret starter med hvordan en skybasert applikasjon er forskjellig fra jordbasert applikasjon, og da primært i hvordan tjenesten leveres. Skybaserte skiller seg fra tradisjonelt jordbasert grensesnitt ved at sluttbrukerens opplevelser ikke baserer seg på at all data er på ett sted. 

Skybasert databehandling er den nye standarden i næringslivet. Ifølge Forbes, kan en bedrift transformeres ved å flytte tjenester til skyen fordi det gjør samarbeid på tvers av forskjellige lokasjoner mye enklere. Ved hjelp av en skyplattform er det mulig for en bedrift å distribuere oppdateringer i tjenester eller et produkt raskere, et stort pluss fra både forretnings- og sluttbrukerperspektivet. Med sømløs kommunikasjon og oppdateringer, støtter skyen i seg selv ekspansjon og vekst.

Hvem bruker skybaserte applikasjoner?

«Vi trenger egentlig ikke det,» eller «Vår bedrift er forutsigbar”, og “Vi har allerede implementert og lært opp våre ansatte på våre applikasjoner», er vanlige innvendinger vi hører når vi diskuterer om å migrere til skyen.

Ifølge Forbes kan de skalerbare skybaserte applikasjonene forvandle et selskap. I tråd med dette opplever man i IT-landskapet en betydelig trend i å migrere fra jordbaserte til skybaserte applikasjoner. Resultatene av denne trenden finner vi i en rekke bransjer. Skybaserte selskaper spenner fra transport som Uber og Lyft til digitale plattformer som Facebook og Google. Og fra netthandelstjenesten Amazon til bedriftsapplikasjoner som SalesForce og Dynamics365. Dette er bare noen av det store antallet bedrifter som utnytter fordelene av å ha en skyplattform.

Hvordan kom vi hit?

IT-revolusjonen på 90-tallet brakte også med seg nye forretningsmodeller. Server colocation betyr at en bedrift bygger og hoster servere for andre bedrifter. Hva slags ressurser krevde dette? Jo, en solid teknisk kompetanse. Det var krevende å vedlikeholde infrastrukturen på en trygg og stabil måte. For å kunne vedlikeholde instrastrukturen som kreves for å kunne trygt og sikkert drifte servere. Samtidig krevde dette også en solid teknisk ferdighet.

Over tid har disse tekniske ferdighetene blitt utbredt innen IT-arbeidsstyrken, noe som førte til at flere konkurrenter har kommet inn på markedet og omdannet en tidligere spesialisert tjeneste til en varetjeneste. Men hvorfor bryr vi oss om IT-markedet på 1990-tallet? Jo, fordi det drev ned kostnader og utvidet tilgangen til server-hosting kapasiteten over hele verden. Ut i fra dette kan vi konkludere at migrasjon til skyen og skydatalagring ikke er en trend, men det naturlige neste steget for applikasjoner og setter dermed en ny standard for databehandling.

Hva trenger du for å flytte til skyen?

Som nevnt i begynnelsen av denne bloggen, kan en vesentlig endring i en applikasjon som bedriften din vurderer å implementere virke både vanskelig og avskrekkende. For å hjelpe deg med å komme i gang, bør disse spørsmålene adresseres:

1) Har du en nåværende oversikt over systemer, applikasjoner og tjenester som organisasjonen din bruker?

2) Har du en «roadmap» for livssyklusen til hvert system i oversikten din?

3) Har du en definert strategi for å gå i skyen, på organisasjons- eller servicenivå?

4) Har du diskutert de utfordringene som hver systemeier har, og vurdert hvordan disse utfordringene kan løses ved gjennomtenkt systemplassering?

Sparekalkulator

Her har vi laget en kalkulator som du kan bruke for å beregne hvor mye du kan spare ved å velge en skybasert løsning.

Fleksibilitet og skalerbarhet

Samlet sett, tilbyr skybaserte applikasjoner selskaper fleksibilitet og skalerbarhet. Selv for selskaper som ikke anser skalering som viktig, kan migrering til skyen fortsatt gjøre det mulig for dem å forbedre eksisterende prosesser. På denne måten er overgangen til skyen en god mulighet til å revurdere og reorganisere din bedrift. Nå når skyplattformene har blitt den nye standarden for dataapplikasjoner, er spørsmålet om å migrere fra jordbasert til sky en nødvendig vurdering du må gjøre.

Vil du ha hjelp til å komme i gang?

Hvis du trenger hjelp med å komme i gang, har OneStop Reporting et team av erfarne fagpersoner som kan få deg og din bedrift i gang med å bygge den rette løsningen for deg.

RELATERT

Hvordan kan rapportering bli et godt styringsverktøy for din bedrift?

Få en gratis demo av OneStop Reporting
Bestill en demo
OneStop Reporting