Rapportering: Hodebry eller forretningsmulighet for ditt regnskapsbyrå?

Hva tenker du når du hører ordet rapportering? Mange regnskapsførere vil svare litt negativt på dette: “mye manuell jobb”, “en lovpålagt oppgave som bare må gjøres”, eller “kunden min leser ikke rapporten uansett”.
Historisk sett er jeg enig med at rapportering ikke har vært den mest takknemlige oppgaven for regnskapsføreren. Men, enten du vil eller ikke, er det nå slik at digitaliseringen også treffer deg på rapporteringsfeltet. Men hvorfor snakker vi egentlig om denne digitaliseringen som noe negativt? Dersom du klarer å snu dette, har du kjempemulighet til å øke inntjeningen din og tre inn i kategorien som et moderne og fremtidsrettet byrå som satser på rådgivning!

Forstår kunden din (og du) hva din tolkning av rapporten egentlig kan skape av verdi?

Mange opplever lite interesse fra kundens side når det gjelder rapportering. Da er det naturlig å konkludere med at mottaker heller ikke er villig til å betale for rådgivning i forbindelse med dette. Ord som benchmark og resultatgrad er kanskje gresk for kunden din, og forstår man ikke verdien, gidder man ikke engasjere seg. Men se for deg at kunden får tallene presentert på en enkel måte med farger, grafer, diagrammer og enkle forklaringer til hva som faktisk har skjedd. Da forstår plutselig kunden mer av økonomien og vil ha behov for din rådgivning på hvilke tiltak som bør gjøres fremover.

Det vakre med digitalisering

Men dette tar jo alt for mye tid, tenker kanskje du. Men neida, det er her det vakre med digitaliseringen kommer inn. Med moderne rapporteringsløsninger ligger alle disse funksjonene klare, og ved enkle trykk, har du rapporten klar. Alt er også tilgjengelig via én portal som vil skape en helt ny dynamikk mellom byrået og kunden. Det vil være en bro for fremtidig rådgiving.

En løsning for mange ERP-systemer

Regnskap Norges teknologiundersøkelse 2020 rapporterer om at 58% av regnskapsbyråene bruker to eller flere ERP-systemer til produksjon av regnskap. Min erfaring er at dette tallet også gjelder for antall rapporteringssystemer. Men heldigvis kan du nå velge ERP-uavhengige rapporteringsløsninger i skyen som automatisk henter inn data, genererer og distribuerer rapporter. Dette gjør at du kun trenger en rapporteringsløsning til alle typer kunder, enten de krever skreddersydde rapporter eller kun skal ha en standardrapport. 

Med standard rapportering mener jeg ikke en lovpålagt rapport, men byråets standardrapporter. Kunden får tilgang til dashboard, nøkkeltall og full drilldown på transaksjonsnivå og den profesjonelle bruker kan få en skreddersydd rapport med budsjettering, likviditet og konsernrapportering. I tillegg kan kunder med ytterligere behov bygge sin egen rapport direkte i løsningen. Det er slutt på punching, innhenting av data og tidkrevende prosesser ved å lage rapporter. Nå kan du bruke tiden på å analysere, hjelpe kunden å forstå og hva kunden bør gjøre for drive sitt livsverk optimalt.

Rapportering er din mulighet til å vise din verdi

Kompetansen og innsikten du som regnskapsfører sitter med er unik. Det er ikke alltid lett å få frem når du stadig er presset på tid og manuelle oppgaver. Ved å omfavne teknologien og la systemene frigjøre mer av tiden din, vil du få vist merverdien som du skaper på toppen av produksjon av regnskap. Det er her ditt konkurransefortrinn og der betalingsviljen til kunden vil ligge i fremtiden.

Vil du vite mer om hvordan ditt regnskapsbyrå kan utvide deres tjenester for rapportering?

Vi hjelper ditt regnskapsbyrå i gang!

Få en gratis demo av OneStop Reporting
Bestill en demo
OneStop Reporting